Wijksafari Utrecht Zuid

“Met elkaar op de fiets en dan ook nog de andere hulpverlening leren kennen, vind ik echt heel nuttig!”, vertelt een van de enthousiaste deelnemers aan de Wijksafari op 5 juni. Yvonne Pijnacker, GES coördinator Utrecht Zuid, heeft de wijksafari georganiseerd met ondersteuning van UFA: “We zijn met een aantal eerstelijnszorgverleners uit de wijk op lunch/fietssafari geweest en hebben een aantal zorgverlenende instantie in Utrecht Zuid bezocht.” Yvonne geeft een korte samenvatting van de ervaringen.  Lees verder “Wijksafari Utrecht Zuid”

Project: Maak de praktijk toegankelijker voor laaggeletterden

Één op de tien Nederlanders is laaggeletterd. Een nog hoger percentage heeft lage gezondheidsvaardigheden. Lijkt het u leuk om de praktijk waar u werkt meer af te stemmen op laaggeletterde patiënten? Dan is het UFA Laaggeletterdheid project geschikt! Deze verbeterslag hoeft niet veel tijd te kosten.  Lees verder “Project: Maak de praktijk toegankelijker voor laaggeletterden”

Diabetes Box: een handig hulpmiddel in de praktijk

“Het is soms best lastig om een spreekuur te hebben met een anderstalige diabetische patiënt. In plaats van zeven keer suiker prikken, kan een patiënt bijvoorbeeld zeven keer insuline prikken begrijpen. Dit kan echt mis gaan”, vertelt Edmee Delnoy, praktijkondersteuner diabetes mellitus bij huisartsenpraktijk Lombok. “Daarom heb ik het initiatief genomen om, met financiering van UFA, de Diabetes Box met pictogrammen en ondersteunende filmpjes te laten maken. Dit helpt mij ontzettend bij het spreekuur.” Lees verder “Diabetes Box: een handig hulpmiddel in de praktijk”

Scholing dokterassistenten: Van baklava tot stroopwafel

In uw werk met anderstaligen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, krijgt u niet alleen te maken met taalbarrières maar ook met cultuurverschillen. Deze cultuurverschillen zijn vaak zo groot, dat dit regelmatig problemen veroorzaakt die resultaat in de weg staan. Herkenbaar? Volg dan samen met uw collega’s de workshop ‘Van Baklava tot Stroopwafel’! U kunt zich als praktijk aanmelden via ufa@utrechtsfondsachterstandswijken.nl. De workshop wordt dan op de praktijk gegeven. Het is ook mogelijk om u individueel op te geven. Bij voldoende interesse wordt de workshop georganiseerd. Lees meer…

UFA scholing: Verslavingszorg in achterstandswijken

‘Een gezonde leefstijl zorgt voor zeven jaar extra leven. Sterke drank maakt agressiever dan wijn’ met deze krantenkoppen start Philip Goedhoop, Jellinek, zijn presentatie over verslavingszorg in Utrecht. Een grote groep zorgverleners is op deze inspirerende UFA scholing aanwezig.

Verslaving in Utrecht

Philip vertelt: “De prevalentie van probleemdrinkers ligt landelijk tussen de 7% à 11%. Utrechtse volwassen blijken steeds minder vaak overmatig te drinken. Tussen 2006 en 2016 is het percentage Utrechtse volwassenen dat overmatig drinkt afgenomen van 17% naar 8%. Het percentage zware drinkers is 15% in 2016. Het blijkt daarnaast dat jongeren met een migratieachtergrond minder alcohol gebruiken en laag opgeleide ouderen zijn vaak minder zware drinkers dan gemiddeld. Ook het cannabis gebruikt is hoger bij jongeren zonder migratieachtergrond.” Een van de deelnemers reageert hierop:”Grappig om te zien dat cannabis en alcoholgebruik eigenlijk juist bij hoogopgeleide mensen en mensen zonder migratieachtergrond voorkomen. Dus eigenlijk minder in achterstandswijken.”

Soorten verslaving

Met een kleine test laat Philip de deelnemers beleven hoe lastig het is om een gewoonte te veranderen. Ook geeft hij de verschillen aan tussen drank- en drugsgebruik. Philip: “Drinken is in onze maatschappij meer geaccepteerd dan drugs. Veel mensen zeggen bij een drankje: Ach, je doet toch wel mee, doe niet zo ongezellig..” Daarentegen kunnen jongeren veel makkelijker aan drugs komen dan aan drank. Naast drank- en drugsverslaving, bestaat er ook gok- en gameverslaving. Dit zijn twee hele andere doelgroepen. Gokkers kunnen elkaar vaak goed aanspreken op hun gedrag en gamers worden niet vaak opgenomen, maar wordt er eerder een gesprek aangegaan. Philip vertelt bij jongeren vaak gebruik te maken van een App die een stip op de horizon aan kan geven. Hierbij wordt een afbeelding getoond van wat de ‘verslaafde’graag wil hebben. Dit werkt erg goed.

    

Nieuwe middelen

Sarah vertelt de deelnemers alles over de verschillende soorten drugs. In Nederland is het nu steeds meer de trend om XTC te gebruiken. Door de goede controle op XTC in Nederland, worden er minder alternatieven gezocht wat in principe veiliger is. Daarnaast wordt in Utrecht een trend gesignaleerd van toenemend gebruik van lachgas. Dit wordt al gebruikt bij jongeren vanaf zo’n twaalf jaar.

Laag verstandelijke beperking

Philip:”Naar schatting wonen er tussen de 300.000 en 600.000 mensen met IQ tussen de 70 en 85. Deze mensen hebben een Laag Verstandelijke Beperking (LVB). Maar hoe ga je nu als zorgverlener met deze patiënten met een verslaving om? Open en alert drugspreventie heeft speciale folders ontwikkeld voor mensen met een LVB en een verslaving.” Ook is er een Leefstijltraining Plus voor mensen met een LVB ontwikkeld. Jellinek preventie biedt daarnaast de volgende diensten aan: Deskundigheidsbevordering in de vorm van trainingen en workshops, Consultatie en advies, Voorlichting voor jongeren, MOTI4 (korte interventie voor jongeren met cannabis of gamen), Beleidsontwikkeling, En ik dan (voor naasten), KOPKVO (voor kinderen van verslaafde ouder of ouders met psychiatrie) en tenslotte Veldwerk.

Veldwerk

Veldwerker Marieke vertelt over haar werk aan de deelnemers: “Veldwerk heeft een signalerende functie. Wij proberen jongeren tot 24 jaar toe te leiden tot welke zorg dan ook. Ook lopen wij op straat bij zogenaamde ‘hotpots’ en kijken we of we in contact kunnen komen. In de stad Utrecht zijn er drie veldwerkers.” Wanneer huisartsen of buurtteam medewerkers zich zorgen maken over een patiënt, kunnen zij altijd contact opnemen met veldwerk.

Bereikbaarheid Jellinek

Jellinek is bereikbaar via T. 088-505 12 20. De Jellinek kan (fysiek) adviesgesprekken geven. De patiënt kan zelf bellen om een afspraak te maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden en er is ook geen verwijsbrief voor nodig.

Veranderen kost tijd

Alle deelnemers zijn erg enthousiast over deze avond. Philip besluit: “Het heeft altijd tijd nodig om te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan vroeger toen er nog sigaretten op tafel stonden en je mocht roken in een restaurant.”

Scholing gemist?

Heeft u deze scholing gemist of was deze al volgeboekt toen u zich wilde aanmelden? In het najaar organiseert UFA opnieuw deze scholing in Amersfoort. Dus houd onze website en nieuwsbrief goed in de gaten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Jellinek? Bekijk dan de Jellinek website.

 

POH’s gezocht voor onderzoek gedragsverandering bij diabetespatiënten met lage SES

De Hogeschool Utrecht (Publab) voert samen met Pharos en Design Innovation Group (creatieve industrie) een onderzoek uit naar gedragsverandering bij diabetespatiënten met lage SES. Het doel is om strategieën voor leefstijlverandering te ontwerpen die passen in het dagelijks leven van patiënten. Ze willen voor de onderzoeksproject graag een aantal patiënten interviewen. Ze zijn op zoek naar (gezondheids)professionals (POH DM) die kunnen helpen bij het werven van enkele patiënten. Met de interviews willen ze inzicht krijgen in het dagelijks leven van de doelgroep.

Patiënten

De Hogeschool Utrecht is specifiek op zoek naar patiënten die:

  • Wonen in een achterstandswijk en/of laagopgeleid zijn (maximaal VMBO afgerond)
  • Daarnaast is het belangrijk dat ze 6 tot 18 maand geleden gediagnosticeerd zijn met diabetes type 2

Meer informatie?

Bekijk de informatiebrief voor deelnemers.

Filmpjes Diabetes Box – taalbarrière overbruggen

De Diabetes Box is speciaal ontwikkeld om de taalbarrière tussen dokter en patiënt te overbruggen en zo betere zorg te kunnen verlenen. Dit pakket is ontwikkeld door media studenten van de HKU in samenwerking met gezondheidscentrum Lombok en met financiële steun van het UFA.

De Diabetes Box bestaat naast diverse animaties uit verschillende onderdelen die fysiek tijdens bezoekuur het gesprek tussen dokter en patiënt kunnen leiden. De box is speciaal ontwikkeld voor patiënten van een senioren leeftijd met een allochtone achtergrond, die last hebben van analfabetisme of anderszins moeite hebben met het lezen of begrijpen van de Nederlandse taal. De animaties hebben voice-overs in de Turkse, Arabische & Nederlandse taal.

Bekijk de filmpjes: