Scholing Omgaan met agressie en Interculturele communicatie

Steeds vaker krijgen huisartsen en andere zorgverleners te maken met de agressie. Korte lontjes, persoonlijke agressie en bedreigingen zijn geen uitzondering. Helaas neemt agressief gedrag toe in de huisartsenpraktijken in deze tijd van corona alleen maar toe. Daarom organiseert DAI huisartsen speciaal voor huisartsen en andere zorgverleners (die in de achterstandswijken werkzaam zijn) twee scholingen: ‘Omgaan met agressie’ en ‘Interculturele communicatie’. Lees verder “Scholing Omgaan met agressie en Interculturele communicatie”

Huisartsen en POH’s in gesprek met inwoners met geldzorgen

“Binnenlopen bij de huisarts is heel laagdrempelig omdat iedereen naar de huisarts gaat. Ik kreeg last van slaapproblemen door de geldstress. Dan ga ik als eerste naar de huisarts. Die ken ik”, vertelt een van de inwoners die aanwezig was op het webinar over geldzorgen. Meer dan twintig huisartsen en POH’s gingen donderdag 18 maart tijdens het webinar virtuele stadsafari: ‘Bij wie kunnen uw patiënten met geldzorgen terecht?’ in gesprek met inwoners die geldzorgen hebben (gehad). De inwoners gaven ook aan dat ze zélf niet zo snel zouden beginnen over hun geldzorgen, maar dat ze het fijn zouden vinden als de huisarts of POH hier naar zou vragen. “Er blijft schaamte om erover te beginnen en bovendien wist ik niet dat de huisarts een plek is om over geldzorgen te praten.” Lees verder “Huisartsen en POH’s in gesprek met inwoners met geldzorgen”

Utrechtse huisartsen maken filmpje voor patiënten: ‘We willen iets positiefs meegeven’

Stress omdat je je baan bent verloren. Angstig om ziek te worden of verdrietig omdat je je ouders niet meer kan zien. Dagelijks spreken huisartsen mensen die hiermee worden geconfronteerd in dit coronajaar. We zien dat veel patiënten een ontzettend lastig jaar hebben. De huisartsen in Utrecht hebben daarom een filmpje gemaakt om hun patiënten een hart onder de riem te steken. Lees verder “Utrechtse huisartsen maken filmpje voor patiënten: ‘We willen iets positiefs meegeven’”

Stoppen met roken – Juist nu

Acht op de tien mensen wil graag stoppen met roken. Sommige mensen vanwege hun gezondheid of om geld te besparen, anderen vanwege corona. Stoppen en gestopt blijven kan lastig zijn. De Landelijke Stoplijn van www.ikstopnu.nl geeft informatie en advies aan mensen die willen stoppen. Zij hebben handige materialen voor op uw website en wachtkamer ontwikkeld om uw patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden te kunnen helpen met het stoppen met roken, juist nu! Lees verder “Stoppen met roken – Juist nu”

Voorkom onbedoelde zwangerschappen – Programma Nu Niet Zwanger

U herkent het vast: een kwetsbare patiënte in uw spreekkamer die vertelt onbedoeld zwanger te zijn. Soms zijn er al meerdere kinderen in het spel die óf al uit huis zijn geplaatst óf waar andere jeugdzorgmaatregelen zijn getroffen. Een schrijnende situatie voor zowel de ouders als de kinderen die iedereen liever wil voorkomen. Daarom is het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Nu Niet Zwanger helpt kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger worden. Dit programma loopt al in diverse regio’s en is nu ook gestart in Utrecht en Amersfoort. Lees verder “Voorkom onbedoelde zwangerschappen – Programma Nu Niet Zwanger”

Succesvolle stadsafari: Bij wie kunnen patiënten met geldzorgen terecht in Utrecht?

Als huisarts of POH word je soms verrast als mensen geldzorgen hebben. Soms herken je de signalen niet, vaak ook wel, maar: wat kún je er als medisch professional mee? In de ‘virtuele stadssafari’ zijn de verschillende mogelijkheden gepresenteerd. “Het heeft mij weer met de neus op de feiten gedrukt bij hoeveel patiënten dit soort problematiek speelt en ik heb meer handvaten hoe dat te bespreken en welke hulp mogelijk is”, vertelt één van de enthousiaste huisartsen na afloop van de stadsafari. Geldzorgen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geldzorgen is een belangrijke oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen. Op dinsdag 13 oktober is er daarom in samenwerking met verschillende partners in de stad (o.a. ArmoedeCoalitie, Dock, U-Centraal, Buurtteam, Al-Amal, Gemeente Utrecht) een webinar georganiseerd speciaal voor de huisartsen en POH’s uit Utrecht. Lees verder “Succesvolle stadsafari: Bij wie kunnen patiënten met geldzorgen terecht in Utrecht?”