Diabetes Box: een handig hulpmiddel in de praktijk

Het is soms best lastig om een spreekuur te hebben met een anderstalige diabetische patient. In plaats van zeven keer suiker prikken, kan een patient bijvoorbeeld zeven keer insuline prikken begrijpen. Dit kan echt mis gaan , vertelt Edmee Delnoy, praktijkondersteuner diabetes mellitus bij huisartsenpraktijk Lombok. “Daarom heb ik het initiatief genomen om, met financiering van UFA, de Diabetes Box met pictogrammen en ondersteunende filmpjes te laten maken. Dit helpt mij ontzettend bij het spreekuur. 

Sinds drie jaar werk ik als praktijkondersteuner diabetes mellitus bij huisartsenpraktijk Lombok. Mijn vorige collega had een tolk bij haar diabetesspreekuur. Helaas stopte de financiering hiervoor. Ik dacht dat ik met mijn reiservaring het spreekuur makkelijk op kon pakken, maar de begeleiding van anderstalige diabetespatienten is toch heel anders. Toen heb ik op papier uitgewerkt welke hulpmiddelen ik graag zou willen ter ondersteuning van het spreekuur. In samenwerking met studenten van de HKU en met financiering van UFA is de Diabetes Box ontstaan.

De Diabetes Box

De Diabetes Box is een hulpmiddel om inzicht te krijgen wat een diabetespatiënt doet op een dag. De tijdlijn (een magnetische bureaulegger met pictogrammen) is eigenlijk het belangrijkste uit de box. Edmee: “De tijdlijn met zo’n 20-25 pictogrammen geeft mij inzicht in de dagbesteding van de patiënt en hiermee kunnen problemen inzichtelijk worden. Bij de tijdlijn wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het dagritme, het insulineschema, maar ook naar wat je wanneer eet. Veel diabetespatiënten eten bijvoorbeeld voordat ze naar bed gaan een stuk fruit. Nu kan ik gerichte adviezen geven hoe de patiënt ’s avonds het beste kan snacken en waarom. De patiënten zijn erg positief. Je merkt dat ze het begrijpen en dat is nu precies de kracht ervan.” Naast de tijdlijn, zijn er ook een aantal ondersteunende animaties in de Turkse, Arabische en Nederlandse taal gemaakt. Deze zijn te vinden via het eigen Youtube kanaal De Diabetes Box.

FAM Diabetes Box
FAM Diabetes Box

Echt gedrag veranderen

Als patienten begrijpen waarom het zo is, dan kunnen ze er ook iets mee doen. Hiermee kun je echt gedrag veranderen en dat is nu net zo belangrijk , besluit Edmee die met de Diabetes Box een kleine verandering hoopt te brengen.

FAM Diabetes Box

Doelgroep

De box is speciaal ontwikkeld voor patienten van een senioren leeftijd met een allochtone achtergrond, die last hebben van analfabetisme of anderszins moeite hebben met het lezen of begrijpen van de Nederlandse taal.

Pilot

Er zijn nu tien sets van de Diabetes Box gemaakt die in de regio Utrecht worden uitgetest. Daarna volgt een evaluatie met aanbevelingen, worden eventuele verbeteringen doorgevoerd en wordt gekeken of een uitrol bij andere praktijken in de regio interessant is.

Meer weten?

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op via diabetesbox@gmail.com.
Heeft u een project waar u de ondersteuning van UFA bij kunt gebruiken? Stuur dan een bericht naar Sonia Jennings, fondscoordinator@utrechtsfondsachterstandswijken.nl.