Scholing UFA 1 november – Verslavingszorg

“Hoe signaleer ik verslaving? Wat zijn de routes? Welke soorten middelen zijn er?” waren een aantal vragen uit de zaal aan Hanneke van der Kooy en Sarah Graman, preventiemedewerkers Jellinek, tijdens de UFA scholing over verslavingszorg in Amersfoort. 

Jongeren beginnen later met drinken

Hanneke start haar presentatie met een aantal prikkelende krantenkoppen: ‘Gezonde leefstijl zorgt voor zeven jaar extra leven’ en ‘Ook gematigde drinkers hebben kans op hersenschade’. Ze vertelt daarnaast: “De verhoging van de leeftijd bij jongeren werkt. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken, stijgt. Het aantal kinderen van 13 dat wel eens alcohol gedronken heeft, is in vijf jaar tijd afgenomen van 70 naar 27 procent… Maar wie is nu verantwoordelijk voor de leefstijl?”. De zaal is hierin verdeeld. Over de stelling: ‘Preventie is een taak van de huisarts’ is er een eenduidige reactie. Een van de deelnemers: “Ik vind preventie zeker belangrijk, maar dit behoort niet tot mijn primaire taak om dit op wijkniveau op te pakken. Maar ik wil wel mijn steentje bijdragen als ik het tegen kom.” Hanneke besluit: “Preventie is duidelijk een onderwerp dat speelt, Jellinek kan hier een rol in spelen met een aantal tools.”

FAM - Verslavingszorg

Verslaving in Amersfoort

Sarah laat de deelnemers de landelijke en de regionale cijfers van verslaving zien. Het meest gebruikte genotmiddel voor mensen boven de 18 jaar in Nederland is alcohol (80,8%). Het alcohol gebruik bij scholieren in Leusden lijkt iets hoger te liggen dan gemiddeld. Het drugsgebruik van scholieren in de regio Amersfoort is gemiddeld. Een trend die wordt geconstateerd bij de scholieren is dat er een lichte afname van drugsgebruik is en een toename van het gebruik van lachgas.

Drink géén alcohol

“Drink géén alcohol is de nieuwe gehanteerde definitie van de Gezondheidsraad” vertelt Hanneke. De Jellinek ziet echter een toename van alcoholgebruik bij ouderen (55+). De meeste mensen van 55+ komen in de verslavingszorg door verslaving aan alcohol en opiaten. De meeste jongeren (jonger dan 25 jaar) komen in de verslavingszorg terecht door een verslaving aan Cannabis.

Wat kan de praktijk doen?

“Screenen, screenen, screenen!” roept Hanneke als antwoord op de vraag wat je in de praktijk kunt doen bij (een vermoeden van) verslaving. Hanneke: “Vraag gerust naar het alcohol gebruik als een patiënt bijvoorbeeld slecht slaapt en last van de darmen heeft. Zeg dan: Mag ik u iets vragen, want uw klacht kan misschien te maken hebben met… Met deze kleine en korte interventie, kun je al veel bereiken.”

Wat kan Jellinek doen?

Jellinek heeft een breed preventie aanbod bijvoorbeeld voor de 55+ doelgroep:

  • Moti-55
    Een vier gesprekkentraject voor 55-plussers, waarvan bekend is dat ze overmatig en/of risicovol alcohol gebruiken. Vooralsnog richt de module Moti-55 zich alleen op alcoholgebruik.
  • Online zelfhulp Jellinek  (evt. in samenwerking met POH-GGZ)
    Voorlichting en adviezen op maat over de risico’s en effecten van alcoholgebruik. Ook een gezonde leefstijl komt aan bod waarin thema’s als omgaan met verlies, zelfredzaamheid en zelfregie, positief denken, eenzaamheid en lekker slapen centraal staan.
  • Deskundigheidsbevordering professionals en consultatie & advies
  • Training (signaleren en begeleiden) en consultatie & advies voor professionals.
  • Dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 09.00 – 11.00 en 15.00 – 17.00 uur,  Jellinek Expert Team 088- 5051220.
  • Behandelgroepen 55+
    Behandeling met leeftijdsgenoten in dezelfde levensfase.

Nieuwe middelen

Sarah vertelt de deelnemers alles over de verschillende soorten verslavingen. Een trend op de markt is op dit moment Cannabis met een verhoogd THC gehalte. Hierdoor bestaat er echter risico op een psychose. Ook cannabisolie is een trend. Deze wordt zelfs in de drogisterij verkocht (echter alleen met de stof CBD). Sarah: “Jellinek krijgt de laatste tijd veel vragen over gameverslaving, vooral van ouders. Bij het verslonzen van hygiëne, slapen, eten, school en/of sociale contacten is er een reden om zorgen te maken.”

Bekijk hier de gehele presentatie van deze avond.

Bereikbaarheid Jellinek

Jellinek is bereikbaar via T. 088-505 12 20. De Jellinek kan (fysiek) adviesgesprekken geven. De patiënt kan zelf bellen om een afspraak te maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden en er is ook geen verwijsbrief voor nodig.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Jellinek? Bekijk dan de Jellinek website.