Succesvolle sTOPPERS!

“Hij is mijn allerbeste vriend”, vertelt acteur ‘Frits’. “Maar ik heb nu een nieuwe start gemaakt: ik ben gestopt met roken voor mijn dochter.” De theatershow van de sTOPPERS! begon heel rustig. Maar binnen enkele minuten zitten de deelnemers in een wervelwind van de wereld van het stoppen met roken. De deelnemers aan de FAM scholing De sTOPPERS! waren erg enthousiast: “Een van de leukere nascholingen, ik voelde me na afloop direct gemotiveerd om in de praktijk weer meer met stoppen met roken aan de slag te gaan!”

De doelgroep voor de theatervoorstelling De sTOPPERS! zijn de rokers, maar ook de niet-rokers. Door middel van theater en humor wordt de wereld van het stoppen met roken duidelijk gemaakt: het is niet altijd even makkelijk. Veel invloeden van buitenaf hebben invloed op de behoefte naar een sigaret.

FAM - stoppen met roken

Roken is de moeder der verslavingen

Na de voorstelling, gingen Ilona Statius Muller, huisarts en activiste voor de rookvrije generatie en actief in ‘Artsen slaan alarm’, en Fien Huyge, fulltime stoppen met roken coach, met het publiek in gesprek over het stoppen met roken in achterstandswijken. Er bleek veel herkenning vanuit de zaal te zijn in het net gespeelde theaterstuk. Vervolgens legden Ilona en Fien harde feiten en cijfers voor aan het publiek: tabak heeft meer slachtoffers gemaakt dan de eerste en tweede wereldoorlog bij elkaar. De tijd die een rokende medewerker aan het roken besteedt, staat gelijk aan drie weken vakantie. Aan de hand van stellingen en een korte oefening werden de deelnemers zich extra bewust van hoe zij het stoppen met roken in de praktijk aanpakken en wellicht anders kunnen doen.

FAM stoppen met roken
FAM stoppen met roken

 

Het heeft altijd zin om advies te geven!

Ilona: “Het blijkt dat huisartsen heel weinig/ slecht advies geven over stoppen met roken.” Fien vult hierop aan: “Het heeft altijd zin om advies te geven! Een roker heeft wel vier tot vijf pogingen nodig om echt te kunnen stoppen met roken. Elke zorgverlener zou tenminste een keer per jaar een stoppen met roken advies aan de patiënten moeten geven.”

Handige websites

Ilona en Fien vertelden tenslotte over de volgende handige websites:

Vanaf 1 januari 2020 – gratis SMR hulp

“Ik ga op het wachtkamerscherm zetten dat Stoppen met Roken (SMR) hulp vanaf 1 januari gratis is. Zo kunnen we een impuls geven aan het stoppen met roken in de praktijk”, vertelde een van de deelnemers na afloop van de scholing. Want verteld werd dat vanaf 1 januari alle stoppen met roken middelen voor alle verzekerden vergoed worden en gaat dit niet van het eigen risico af.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de sTOPPERS! of een voorstelling bij hun boeken? Bekijk dan de sTOPPERS! website. Voor andere vragen kunt u een bericht sturen naar ufa@utrechtsfondsachterstandswijken.nl.