FAM scholing: Verslavingszorg in achterstandswijken

‘Een gezonde leefstijl zorgt voor zeven jaar extra leven. Sterke drank maakt agressiever dan wijn’ met deze krantenkoppen start Philip Goedhoop, Jellinek, zijn presentatie over verslavingszorg in Utrecht. Een grote groep zorgverleners is op deze inspirerende UFA scholing aanwezig.

Verslaving in Utrecht

Philip vertelt: “De prevalentie van probleemdrinkers ligt landelijk tussen de 7%   11%.  Utrechtse volwassen blijken steeds minder vaak overmatig te drinken.  Tussen 2006 en 2016 is het percentage Utrechtse volwassenen dat overmatig drinkt afgenomen van 17% naar 8%. Het percentage zware drinkers is 15% in 2016. Het blijkt daarnaast dat jongeren met een migratieachtergrond minder alcohol gebruiken en laag opgeleide ouderen zijn vaak minder zware drinkers dan gemiddeld. Ook het cannabis gebruikt is hoger bij jongeren zonder migratieachtergrond.” Een van de deelnemers reageert hierop:”Grappig om te zien dat cannabis en alcoholgebruik eigenlijk juist bij hoogopgeleide mensen en mensen zonder migratieachtergrond voorkomen. Dus eigenlijk minder in achterstandswijken.”

Soorten verslaving

Met een kleine test laat Philip de deelnemers beleven hoe lastig het is om een gewoonte te veranderen. Ook geeft hij de verschillen aan tussen drank- en drugsgebruik. Philip: “Drinken is in onze maatschappij meer geaccepteerd dan drugs. Veel mensen zeggen bij een drankje: Ach, je doet toch wel mee, doe niet zo ongezellig..” Daarentegen kunnen jongeren veel makkelijker aan drugs komen dan aan drank. Naast drank- en drugsverslaving, bestaat er ook gok- en gameverslaving. Dit zijn twee hele andere doelgroepen. Gokkers kunnen elkaar vaak goed aanspreken op hun gedrag en gamers worden niet vaak opgenomen, maar wordt er eerder een gesprek aangegaan. Philip vertelt bij jongeren vaak gebruik te maken van een App die een stip op de horizon aan kan geven. Hierbij wordt een afbeelding getoond van wat de ‘verslaafde’graag wil hebben. Dit werkt erg goed.

FAM scholing: Verslavingszorg

Nieuwe middelen

Sarah vertelt de deelnemers alles over de verschillende soorten drugs. In Nederland is het nu steeds meer de trend om XTC te gebruiken. Door de goede controle op XTC in Nederland, worden er minder alternatieven gezocht wat in principe veiliger is. Daarnaast wordt in Utrecht een trend gesignaleerd van toenemend gebruik van lachgas. Dit wordt al gebruikt bij jongeren vanaf zo’n twaalf jaar.

FAM scholing: Verslavingszorg

Laag verstandelijke beperking

Philip:”Naar schatting wonen er tussen de 300.000 en 600.000 mensen met IQ tussen de 70 en 85. Deze mensen hebben een Laag Verstandelijke Beperking (LVB). Maar hoe ga je nu als zorgverlener met deze patiënten met een verslaving om? Open en alert drugspreventie heeft speciale folders ontwikkeld voor mensen met een LVB en een verslaving.” Ook is er een Leefstijltraining Plus voor mensen met een LVB ontwikkeld. Jellinek preventie biedt daarnaast de volgende diensten aan: Deskundigheidsbevordering in de vorm van trainingen en workshops, Consultatie en advies, Voorlichting voor jongeren, MOTI4 (korte interventie voor jongeren met cannabis of gamen), Beleidsontwikkeling, En ik dan (voor naasten), KOPKVO (voor kinderen van verslaafde ouder of ouders met psychiatrie) en tenslotte Veldwerk.

FAM scholing: Verslavingszorg

Veldwerk

Veldwerker Marieke vertelt over haar werk aan de deelnemers: “Veldwerk heeft een signalerende functie. Wij proberen jongeren tot 24 jaar toe te leiden tot welke zorg dan ook. Ook lopen wij op straat bij zogenaamde ‘hotpots’ en kijken we of we in contact kunnen komen. In de stad Utrecht zijn er drie veldwerkers.” Wanneer huisartsen of buurtteam medewerkers zich zorgen maken over een patiënt, kunnen zij altijd contact opnemen met veldwerk.

FAM scholing: Verslavingszorg

Bereikbaarheid Jellinek

Jellinek is bereikbaar via T. 088-505 12 20. De Jellinek kan (fysiek) adviesgesprekken geven. De patiënt kan zelf bellen om een afspraak te maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden en er is ook geen verwijsbrief voor nodig.

Veranderen kost tijd

Alle deelnemers zijn erg enthousiast over deze avond. Philip besluit: “Het heeft altijd tijd nodig om te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan vroeger toen er nog sigaretten op tafel stonden en je mocht roken in een restaurant.”

Scholing gemist?

Heeft u deze scholing gemist of was deze al volgeboekt toen u zich wilde aanmelden? In het najaar organiseert UFA opnieuw deze scholing in Amersfoort. Dus houd onze website en nieuwsbrief goed in de gaten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Jellinek? Bekijk dan de Jellinek website.